Biologische boerderij
Biologische Boerderij Poldersport
De biologische boerderij: ‘Melk van gelukkige koeien’
Sinds 2009 mag de Poldersportboerderij zich een biologische boerderij noemen. Simpel gezegd: ‘Op een biologische boerderij produceren gezonde dieren gezonde melk en lekkere vleesproducten’. Allereerst wordt er géén kunstmest en géén chemisch bestrijdingsmiddel gebruikt. Bovendien is er voldoende leef- en ligruimte voor de koeien. Ook het gebruik van antibiotica is maar heel beperkt toegestaan.
Waarom is niet elke boerderij een biologische boerderij?? Een belangrijke reden is, dat er meer land per koe nodig is om voer vanaf te halen. Zonder kunstmest komt er minder gras van het land. Ook is het lastig om onkruid te bestrijden zonder bestrijdingsmiddelen. Bovendien kan het moeilijk zijn om een zieke koe te genezen zonder gebruik te maken van antibiotica. Gelukkig zijn voor al deze ‘nadelen’ ook oplossingen! Eigenlijk is alles gericht op het voorkomen van problemen in plaats van het oplossen van problemen. Dit vergt natuurlijk wel een omslag in het denken bij de boeren. Waar een wil is, is een weg en over het algemeen slagen boeren er in om de biologische bedrijfsvoering in de vingers te krijgen.
De koeien mogen weer naar buiten toe
Hallo, onze koeien van de biologische Poldersport boerderij genieten weer heerlijk in het zonnetje. Kijk ze blij zijn en dansen in de wei.
Nieuwsgierig naar waar onze koeien dagelijks genieten?
https://www.facebook.com/Poldersportbv/videos/1737463399729010

Kalfjes op de biologische boerderij van Poldersport
Op onze biologische Poldersport boerderij loopt het in het algemeen allemaal goed. De kalfjes die nu geboren worden zijn allemaal van het Blaarkop ras. Meestal zijn deze prachtige koeien helemaal zwart (of rood) met een opvallende witte kop. Tot in de jaren 70 was dit een veelvoorkomend ras in onze omgeving.
Neem een kijkje in de folder van Wageningen UR waar alles staat uitgelegd over dit mooie ras.
Ons tweede huis
Het werk op de boerderij wordt niet alleen door de boer gedaan. Elke werkdag krijgt de boer hulp van 9 “hulpboeren”. Deze hulpboeren zijn onderdeel van Ons Tweede Thuis waarbij Poldersport, samen met OTT het project heeft opgezet ‘Werkplek Poldersport’. De hulpboeren hebben een klein beetje begeleiding nodig om alle dieren optimaal te verzorgen. Als zij aankomen zijn de koeien al gemolken, maar zij zorgen dat de koeien naar het weiland gaan, de kalveren te drinken krijgen en voorzien worden van hooi en stro. Het erf en het terras worden regelmatig geveegd, alle plantenbakken krijgen op tijd water enzovoorts. Natuurlijk doen ze ook typisch seizoenswerk zoals bomen snoeien en takkenbossen maken in de winter. Uiteraard wordt aan het eind van de middag al het vee nog eens voorzien van alles wat ze nodig hebben.
Meer weten over Ons Tweede Thuis? Neem dan gerust een kijkje op de website van Ons Tweede Thuis.

Nieuwe stal
‘Happy Cows in the Round house!’
Omdat Poldersport de koeien graag voldoende leef- en ligruimte wil bieden is een aantal jaar geleden het idee ontstaan om ‘the Round house’ te bouwen. Al toen de eerste ideeën over de biologische bedrijfsvoering boven kwamen drijven is er al nagedacht over een nieuwe stal. Immers koeien moeten vrij los kunnen lopen en zelf kunnen kiezen of ze gaan liggen of naar het voerhek toe komen. ’s Winters was dat in onze oude grupstal niet mogelijk. De koeien stonden toen 5 maanden op hun vaste plek.
Met het ontwerp en vooral met de bouwvergunning is er flink wat tijd verstreken. Maar 21 mei 2013 ging de bouw dan echt beginnen. Wat we persé niet wilden was een ligboxenstal. Daar worden koeien toch nog beperkt in hun vrijheid door beton en ijzerwerk. De keus viel op een vrijloopstal hoewel er daar nog maar een handje vol van waren in Nederland. Inmiddels zijn er 35 vrijloopstallen in Nederland. Uiteindelijk is ook voor het ontwerp gekozen van een ronde stal.
De Roundhouse is een open, ronde stal voor al het vee, groot en klein. De koeien liggen en staan op een biobed van houtsnippers en stro wat droog gehouden wordt door een composteringstraject. We composteren dus de mest en de houtsnippers tot mooie droge compost. Deze compost wordt later weer over het land uitgestrooid en dient dan weer als meststof voor het gras en daarmee is de kringloop weer rond. De grupstal, waar vroeger de koeien stonden heeft plaats gemaakt voor een heel mooie nieuw gebouw met kleedkamers en douches.
Benieuwd naar informatie over ‘The Round House’? Klik dan hier.
Kan je verder geen genoeg krijgen van interessante weetjes over koeien en boerderijen? Neem dan ook nog even een kijkje op www.familiekuddes.nl en verbreed je kennis!