Poldernieuws 2019

 

22 april 2e Kwakelse Dijkentocht

https://de-kwakel.com/nieuws/801/de-2e-kwakelse-dijkentocht

The Round House

In mei is de bouw begonnen van de ‘round house’, een nieuwe vrijloopstal voor onze biologische koeien zodat onze koeien een goede en vrije loopomgeving krijgen.

Maar wat is de ‘round house’ precies en hoe gaat het met de bouw?

Eigenlijk zal onze nieuwe stal komen te bestaan uit twee verschillende delen. De ronde stal gaat het meeste opvallen als die straks klaar is. Daarachter, een beetje uit het zicht, komt de melkstal te staan. In dit gebouw komt de melkput, tanklokaal en de machinekamer, daaronder is nog een opslagruimte voor 200m3 mest en ongeveer 40m3 regenwater. Gekozen is om juist dit gedeelte als eerste te bouwen. Allereerst is er twee meter onder het maaiveld een vloer gestort op de heipalen, daarna zijn de wanden gestort, vervolgens de verdiepingsvloer enz. De bovenbouw is zoveel mogelijk open met uitzondering van het tanklokaal en de machine kamer. Het dak bestaat uit kunststof, een zgn. Serre stal (https://www.serrestal.nl/)

Binnen een cirkel van 30 meter doorsnede komt een verdiepte put van een meter diep, bedoeld als vrijloopplek voor de koeien. In deze put worden houtsnippers + mest van de koeien gecomposteerd. Om dit proces te controleren wordt er van onder de vloer lucht weggezogen en naar buiten geleid. De bedoeling is om het compostbed op 40 graden te houden, precies goed voor evenwicht in het micro leven dat zorgt voor het composteer proces.

Van bovenaf wordt het ligbed van de koeien mechanisch bewerkt door een trekker met cultivator. Verse mestflatten worden zo onder gewerkt en de bodem blijft luchtig zodat er zuurstof doorheen gezogen kan worden. Al deze processen moeten zorgen voor een droog ligbed voor onze koeien zodat ze kunnen liggen en lopen. Zonder dat ze last hebben van betonvloeren en stalenhekwerken. Buiten de roundhouse komt een ruime gietasfaltvloer waar de koeien aan een voerhek kunnen eten en drinken. De mest van deze vloer wordt met een mestrobot onder de melkstal geschoven. Voorlopig is het nog niet zover. De bouw gaat gestaag door en we hopen zo rond 15 november met de koeien te verhuizen naar de nieuwe roundhouse.

De bouw is dus al enige tijd bezig en de komende weken gaan we de bovenbouw van de stal opzetten. Allereest wordt de Round House opgezet. In ongeveer een week tijd wordt deze opgebouwd., daarna de staalconstructie voor de serrestal daarachter. In korte tijd gaat er dus veel gebeuren. Op deze plaats zullen we regelmatig wat foto's plaatsen zodat het één en ander goed te volgen is.

Nieuwe sportonderdelen 2013

“Stilstand is achteruitgang”

Onder dat motto is Poldersport in al die tijd er in geslaagd om elk seizoen met iets nieuws te komen. Vernieuwing inspireert, zowel voor deelnemers als ook voor onze sportinstructeurs.

Om deze reden zijn er dit jaar drie grote nieuwe sportonderdelen bijgekomen. Nóg meer sloten om over te steken, slingeren, klauteren en heel veel touw. Zie hieronder onze nieuwe onderdelen; de kruismatten, touwslingeren en de mega-polderbaan.

De kruismatten

Het onderdeel ‘kruismatten’ bestaat uit twee rubber matten van maar liefst 30 meter die diagonaal over de sloot zijn gespannen. In het midden kruisen de matten elkaar. Hoewel beide matten een meter breed zijn, vergt het toch enige moeite om er overheen te lopen. Zolang je maar op de mat blijft is er niets aan de hand! Je blijft droog en het kost maar weinig inspanning. Er wordt door twee verschillende personen op twee plaatsen gezamenlijk gestart. Op die manier kom je elkaar tegen op het kruispunt. Wat er daarna gebeurd laat zich raden.. De één zal geneigd zijn de ander te helpen, maar soms weleens van de wal in de sloot. Gelukkig kan je jezelf niet bezeren doordat ook de walkanten helemaal met rubber zijn afgezet. Kom dat zelf maar eens ervaren tijdens het onderdeel survival en het poldermodel!

 

 

 

 

 

 

Touwslingeren

In het kader van ons sportonderdeel ‘Spring er eens uit!’ of zoals je wilt een finale onderdeel van de survival, hebben we een grote touwslingeropstelling gebouwd.

Op drie startplekken spring je af over de sloot met een touw in je handen en is het zaak om te blijven hangen en juist op het dooie punt het verticale klimnet te grijpen en rustig weer naar beneden te klimmen. Zolang je dat op tijd doet, en natuurlijk genoeg vaart hebt, is er niets aan de hand. Maar ja, zoals zo vaak gaat er weleens iets mis.. Gelukkig kan je na een zwempartij gewoon weer een nieuwe poging wagen!

 

 Mega Polderbaan

De megapolderbaan is een grote en wederom nieuwe Poldersport attractie die gebruikt zal worden voor zowel de zeskamp, het poldermodel als de survival. Het frame bestaat uit een soort pergola van 30 x 25 meter, 6 meter boven het water. Binnen deze stellage is ruimte voor 12 touwbanen van 22 meter. Inmiddels is de helft in gebruik, de overige 6 volgen binnenkort.

Als alles klaar is hebben we de beschikking over een mega-polderbaan met 12 verschillende hindernissen variërend van makkelijk toegankelijk tot pittig. Met gemak kunnen hier zo’n 60 personen tegelijkertijd sporten. Deze klimbaan is uniek in Nederland want tijdens het klimmen word je niet gehinderd door zekeringslijnen en gordels. Alles bij Poldersport gaat overigens ongezekerd met veilige valhoogtes.

Van de 12 verschillende klimbanen bij Poldersport zijn er 8 echt uniek, nergens ter wereld kun je deze terugvinden. Nog een extra reden om eens naar Poldersport te komen!

Survival diploma!

Veel kidz vieren hun verjaardagsfeestje bij Poldersport en laten dan zien hoe goed zij kunnen sporten. Lekker een middag in de klimrekken, touwen, over rubberen matten etc. Dit vergt veel inzet en sportiviteit en wij vinden dat dat beloond mag worden! Hartstikke knap dat de kidz het survival parcours kunnen afleggen.

En daarom hebben we nu iets nieuws:      het survival diploma! Als je met een kinderfeestje Poldersport bezoekt krijgt sinds 2013 ieder kind na afloop van het sporten een prachtig survival diploma mee naar huis. Leuk om aan je ouders te laten zien, je broers en zussen en misschien zelfs wel aan je buren, opa & oma en vriendjes en vriendinnetjes! Je wordt benoemd tot een echte Mr./Miss. Poldersurvival!